Stare, sprawdzone powiedzenie głosi: ile ludzi na świecie, tyle
będzie gustów. Jednak nie zawsze nasze preferencje związane są z pragnieniem,
czasem decyzję podejmuje za nas ślepy los, narzucając odgórnie co może nam
służyć, a co nie. Powyższa sytuacja idealnie wpasowuje się w życie
osób z nietolerancją na gluten.
Celiakia, do niedawna mylona ze
zwykłym uczuleniem, obecnie wpisana na listę chorób powoduje, że dobór
produktów żywnościowych winien być ściśle wyselekcjonowany tak, by nie
stanowił zagrożenia dla osoby chorej. Funkcjonowanie zgodnie z dietą w domu,
mając kontrolę nad przyrządzanymi produktami jest stosunkowo łatwe, sytuacja
znacznie komplikuje się, gdy osoba z nietolerancją na gluten zechce stołować się
poza domem, odwiedzając restauracje, gdzie ciężko napotkać dania zupełnie
pozbawione glutenu.
SZANOWNI RESTAURATORZY – wyjdźmy temu naprzeciw!
Zapraszamy do wzięcia udziału w innowacyjnych targach FOOD-to-GO, które odbędą się w Gdańsku,
w dniach 5-6 lutego 2013. Podczas III edycji targów zaproponujemy Państwu wyjątkowy blok tematyczny - JAK WYKORZYSTAĆ POTRAWY BEZ GLUTENU W MENU RESTAURACJI. Wszytko to dzięki współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Przedstawicielki Stowarzyszenia opowiedzą o programie "Menu bez Glutenu" i rozwieją wszelkie wątpliwości związane z przygotowywaniem dań bez glutenu. Pamiętajmy o tym, że celiakia nie jest
marginalnym zjawiskiem, obejmuje przynajmniej 1 % populacji, ponad 38
tysięcy Polaków nie może korzystać z ofert restauratorów. Co przyniesie wprowadzenie do karty dań potraw niezawierających gluteny? Z pewnością grono nowych, wiernych klientów, a chorzy bezpieczną
przystań, do której chętnie będą wracać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie nam miło, jeśli podzielisz się swoja opinią.